Wordt SCOPE 10 de nieuwe NEN 1010 / 3140?

Gepubliceerd op: 08-07-2022

Vastgoedeigenaren worden steeds meer geconfronteerd met SCOPE keuringen daar waar zij eerder altijd moesten voldoen aan de "NEN norm". Verzekeraar Nationale Nederlanden werkt bijvoorbeeld bij nieuwe inspecties (let op! alleen wanneer een keuring nodig is zoals bij horeca of kamerbewoning) enkel nog met de nieuwe SCOPE norm. Maar waar komt dat opeens vandaan? En gaan straks andere verzekeraars volgen?

Een SCIOS Scope 10 is een vastgestelde veiligheidsinspectie dat zich richt op brandrisico’s van elektrisch materieel volgens de NTA 8220 norm. Deze SCIOS Scope 10 keuring brengt de brandveiligheid van installaties en de daarop aangesloten apparatuur in kaart. Heel belangrijk dus ook voor het brandrisico van het gebouw. Is er al een NEN 3140 keuring gedaan? dan zijn er vaak nog maar enkele aanpassingen nodig. 

Eigenlijk klinkt dit ook heel logisch niet? een keuring voor het brandrisico. Echter werd voorheen voor het brandrisico gewerkt met een NEN keuring welke oorspronkelijk is ontwikkeld voor de veiligheid van personen die met installaties werkten (Arbo); er was voor het brandrisico simpelweg niets anders.

Een SCOPE 10 keuring is uitgebreider en arbeidsintensiever en dus specifieker op het brandrisico dan de traditionele NEN 3140 keuring (welke vergelijkbaar is met een SCOPE 8 keuring). De grotere keuringsbedrijven hebben inmiddels hun kennis uitgebreid en kunnen SCOPE 10 keuringen uitvoeren maar ook zij nog lang niet allemaal. Er ontstaan dan ook lange wachtlijsten terwijl een verzekeraar veelal eist dat deze na acceptatie binnen 3 maanden gedaan moeten worden. Overleg met je verzekeraar of adviseur of het mogelijk is deze termijn uit te stellen wanneer 3 maanden niet haalbaar is. Vaak is dat geen probleem. 

SCOPE wordt dus de nieuwe norm voor gebouwen. De vraag is natuurlijk per wanneer. Vraag daarom per geval bij je onafhankelijk adviseur na wanneer hij of zij verwacht dat jouw NEN keurmerk daadwerkelijk komt te vervallen. Ik verwacht niet dat verzekeraars en-bloc hun polisvoorwaarden of clausules ineens zullen wijzigen; ook zij zullen begrijpen dat we met de beperkte capaciteit aan installateurs zitten. Je zal dus tijdig geïnformeerd moeten worden.

Meer weten? of eens vrijblijvend een offerte voor uw gebouwenverzekering? bel of mailt u dan gerust, 06 177 249 77 of info@vaerewijck.nl 

Deel dit artikel!