Ondernemers let op: Aansprakelijkheid en Algemene Voorwaarden

Gepubliceerd op: 21-04-2021

De basis van je overeenkomst met opdrachtgevers: jouw algemene voorwaarden. Zorg dat die er zijn, vooraf een keer juridisch getoetst en altijd bij de offerte worden meegezonden. Geen duidelijke afspraken en een beroepsfout maken zonder algemene voorwaarden kan voor een faillissement van je onderneming en privévermogen zorgen. Eén van de belangrijke onderdelen binnen je algemene voorwaarden is het beperken van jouw aansprakelijkheid. Deze kan namelijk leiden tot torenhoge claims. Regel dit daarom direct voor de start van je onderneming!

Ik merk dat veel ondernemers in bijna alle beroepsgroepen niet helemaal beseffen dat het werken zonder algemene voorwaarden erg riskant is. Iedereen kan tenslotte wel eens een beroepsfout maken.

Dit heeft dus niets te maken met een 'ongevalletje' waarvoor je bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan sluiten. Een beroepsfout wil zeggen dat jouw werk per ongeluk niet goed is uitgevoerd met als gevolg een forse (vaak financiële) gevolgschade voor jouw opdrachtgever. Bijvoorbeeld je bent een drukker en levert flyers voor een groot feest en het blijkt dat je hierop een verkeerd telefoonnummer hebt gezet met als gevolg geen aanmeldingen en dus een enorme financiële schade welke vaak zonder algemene voorwaarden volledig voor jouw rekening komt! 

In jouw algemene voorwaarden (of leveringsvoorwaarden) vertel je de opdrachtgever wie je bent, wat je doet en in hoeverre en tot welk bedrag je maximaal aansprakelijk kan zijn. Zodra je deze voorwaarden met de offerte meestuurt, zorg dan voor een ontvangstbevestiging. Zet deze algemene voorwaarden ook op je website. Je vind diverse voorbeelden online, maar om zeker te zijn dat ze voor jouw onderneming passend zijn raad ik aan deze door een jurist te laten opstellen ofwel in ieder geval te laten toetsen. Dit kost gemiddeld eenmalig tussen de EUR 400,00 en EUR 800,00.

Kan je de volledige (beroeps)aansprakelijkheid hiermee uitsluiten?
Nee, maar wel een belangrijk deel. En belangrijker; er is helderheid over jullie overeenkomst wat voor beide partijen prettig werken is. En schat je het beroepsrisico voor jezelf relatief hoog in? bijvoorbeeld beroepen in de doelgroep adviseren? Dan moet je daarnaast ook denken aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Neem contact met mij op zodat we alle mogelijkheden kunnen bespreken.

Dus beperken in aansprakelijkheid kan met Algemene Voorwaarden. Maar kan je het beroepsaansprakelijkheidsrisico ook volledig uitsluiten?
Dit kan soms met een zogeheten exoneratie clausule. Als je dit beding opneemt en het overeenstemt met de opdrachtgever dan kun je jouw aansprakelijkheid aanzienlijk (nog) meer beperken en soms inderdaad zelfs volledig uitsluiten.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op. Wacht er niet te lang mee!

Tommy Vaerewijck
06 177 249 77

Deel dit artikel!