Eigenaar van een appartement? let goed op!

Gepubliceerd op: 06-07-2021

De buurman veroorzaakt brand met opzet of grove schuld. Beide zijn uitgesloten op een gebouwenverzekering. Is jouw appartement (ernaast) dan wel verzekerd?

Wanneer een gebouw, bijvoorbeeld een appartementenflat, eigendom is van meerdere personen is de appartementswet van toepassing. Let dan goed op de appartementenclausule binnen de gebouwenverzekering.

De appartementenclausule.
Dekt schade aan appartementen die opzettelijk of door grove schuld van een bewoner/eigenaar is veroorzaakt, behalve schade aan zijn eigen appartement en moet apart vermeld worden in de voorwaarden of polis van de opstalverzekering.

Opzet of grove schuld is vaak niet verzekerd. Veroorzaakt de buurman dit en slaat de brand over? dan is het maar de vraag of jouw eigen (of in geval van VVE soms dezelfde) opstalverzekeraar de schade vergoed.

Een appartementenclausule wil zeggen dat de verzekeraar in zo een geval jou de uitkering niet mag weigeren. Wanneer er geen actieve VVE aanwezig is (maar bijvoorbeeld een slapende) dan is het raadzaam om na te vragen bij je adviseur of er binnen je eigen opstalverzekering een clausulering individueel appartementsrecht aanwezig is.

Meer weten? Bel of mail gerust.

Deel dit artikel!