Een tweede woning voor eigen gebruik, belegging of verhuur.

Gepubliceerd op: 30-11-2020

Wanneer je een tweede woning aanschaft voor de verhuur, eigen gebruik of belegging dan zijn er een aantal verzekeringen noodzakelijk...


-Aansprakelijkheidsverzekering Huiseigenaren (dit is dus niet een 'gewone' particuliere aansprakelijkheidsverzekering).
-Woonhuisverzekering met als bestemming recreatief, leegstand of verhuur.
Let op! wanneer de juiste bestemming niet gemeld wordt, loop je risico niet verzekerd te zijn. 

Aansprakelijkheid:
Bij een gebrek aan de woning (dit kan dus zijn de trap, plafond, riolering, dakpan ligt scheef en waait eraf etc) met als gevolg een schade (bijvoorbeeld de trap breekt af en er is letsel bij een huurder, of in een leegstaand huis breekt brand uit waardoor er schade ontstaat bij de buren) dekt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) deze schade niet. Een veel gemaakte vergissing is dat men denkt dat de VVE deze aansprakelijkheid heeft afgedekt maar deze is enkel voor de gezamenlijke ruimtes.

Woonhuis (of appartement):
Een woonhuis -niet zijnde het huis waar je zelf in woont of gaat wonen- wordt door verzekeraars gezien als een zakelijk (hoger) risico. Bij een forse schade wordt gecontroleerd in welke hoedanigheid het huis gebruikt wordt. En alleen de juist gemelde hoedanigheid is natuurlijk verzekerd. Is het woonhuis verzekerd binnen een polis van de VVE? Controleer dan goed tot welk bedrag en vraag een kopie van de polis op. Is het recent nog getaxeerd? zijn eigen verbeteringen meeverzekerd?

Preventie:
Denk vooral eerst zelf even wat je kan doen om schades te voorkomen, zoals het afsluiten van elektrische installaties en de hoofdkraan van het gas of een goede inbraakbeveiliging zoals goede SKG sloten op alle deuren.

Voordeel:
Er zijn verzekeraars die een tweede woning kunnen meeverzekeren binnen je eigen particuliere woonpakket, inclusief aansprakelijkheid voor huiseigenaren! Voor de grotere risico's (denk aan een herbouwwaarde van > EUR 500.000 of waarin een splitsing zit van appartementen) zijn er gespecialiseerde verzekeraars met gunstige tarieven. Vaak duurt dan wel de acceptatieprocedure even wat langer omdat er een (gratis) inspectie plaats moet vinden.

Zit je met een probleem, heb je een pand aangekocht en wil je direct geholpen worden? bel of mail mij dan gerust even. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Deel dit artikel!